01 / 7
EMAM EQUARE OF ARAK
EMAM EQUARE OF ARAK

EMAM EQUARE OF ARAK

EMAM EQUARE OF ARAK

EMAM EQUARE OF ARAK

EMAM EQUARE OF ARAK

EMAM EQUARE OF ARAK

EMAM EQUARE OF ARAK

EMAM EQUARE OF ARAK

EMAM EQUARE OF ARAK

EMAM EQUARE OF ARAK

EMAM EQUARE OF ARAK

EMAM EQUARE OF ARAK

EMAM EQUARE OF ARAK

EMAM EQUARE OF ARAK

Show details

PROJECT FACTS

Name:

EMAM EQUARE OF ARAK

TYPE: competition

LOCATION: Emam squre,Arak

YEAR: 2016

CLIENT:

PROJECT AREA:

STATUS: This project was subject of a competition on designing Arak's main square and its landscape, held in 2017 by Arak municipality. Unlike many cities of Iran that inherit the precise tradition of Iranian architecture, Arak was built as a place for military forces who controlled the surrounding areas but in the short period of time it was developed for financial trades, so ordinary inhabitants resided there. The main geometry of city’s plan was very simple yet functionally marvelous. A rectangular boundary checkered into 8*6 smaller ones and the paths crossed each other perpendicularly. A number of these units were allocated for residence and the rest for military purposes such as administrative units, offices and back-up forces. The present place of square was previously the main gate of the old city and was connected to old bazar (Iranian traditional trade center). This square became a central city spot especially in the momentous events in the recent few decades. All these events give up clues to start the design process. We believe that this place could be described as the museum of time. It is ideal to have a place to remind the people, their past, and the events that happened to make their history. We designed this place like a cubic treasure trove where a part of it was above the ground level. The place carries the memories and reminders instead of real treasure, although from a cognitive viewpoint they are more precious than treasure. The interior place of this cube involved temporary and permanent exhibitions. The main path to access the cube originates from the old Bazar. Hence, this path was transformed to a human-based path and was forbidden for vehicle transportation. The cube’s ground formation is inspired by checkered geometry of the old city. The cube ceiling is split slightly throughout the path direction to prevent any manipulated in the place of old trees. The whole cube was such designed that light could penetrate through small patterned holes.

 

CREDITS

Design Team: